Terug

Schrijvers inspireren tijdens Boekenweek op OBS Kasteel Spangen

October 10, 2024
Artikel

Van 2 t/m 10 oktober vond op OBS Kasteel Spangen de Boekenweek plaats voor leerlingen van groep 3 t/m 8. Gedurende deze week namen de leerlingen deel aan verschillende activiteiten rondom de Kinderboekenweek. Zo kregen zij bezoek van kinderboekenillustrator Tjarko van der Pol en van kinderboekenschrijvers Annejan Mieras en Jolien Janzing.

Jolien Janzing (links) en Tjarko van der Pol (rechts) brachten een bezoek aan de leerlingen van OBS Kasteel Spangen.

Groep 5/6 van OBS Kasteel Spangen had tijdens de Boekenweek bezoek van kinderboekenschrijver Annejan Mieras. Annejan is onder andere bekend van de boeken: ‘Het kleine heelal’,  ‘Homme en het noodgeval’ en ‘Portiek Zeezicht’. Dit jaar won ze voor ‘Het kleine heelal’ zelfs een Gouden Griffel, een van de belangrijkste prijzen voor Nederlandstalige jeugdliteratuur. Wij spraken Hajar (9 jaar) en Yaren (7 jaar) uit groep 5/6 over het bezoek.

Annejan Mieras bracht een bezoek aan groep 5/6 van OBS Kasteel Spangen. Ze schreef een klein tekstje voor de leerlingen in haar boek  ‘Het kleine heelal’.

Hajar (9)
Hajar vond het geweldig dat Annejan op bezoek kwam. Doordat de juf vooraf meer had verteld over de schrijfster, was ze extra onder de indruk dat zo'n bekende auteur in haar klas was. Hajar: “Ik vond het leuk dat Annejan ons veel vragen stelde over schrijven en over het boek ‘Het kleine heelal’.”

Tijdens de interactieve les mochten de leerlingen zelf een stukje schrijven over de personages uit ‘Het kleine heelal’. Hajar vertelt: “Ik vond het wel een beetje moeilijk om zelf iets te schrijven. Thuis schrijf ik ook mijn eigen verhaaltjes. Van mijn moeder heb ik een boek gekregen waarin ik elke dag kan schrijven over wat ik heb meegemaakt. Door de les van vandaag heb ik geleerd hoe je verhalen spannend kunt maken door pas aan het eind te verklappen wat er gebeurt. En dat het niet erg is om foutjes te maken.”

Annejan vertelde de leerlingen ook hoe lang zij heeft geoefend om goed te leren schrijven. Hajar: “Ik heb geleerd dat je door veel te schrijven en te oefenen steeds beter wordt, en dat ik later misschien zelf ook boeken kan schrijven.”

De leerlingen mochten zelf een verhaaltje schrijven en voorlezen aan de schrijfster.

Yaren (7)
Ook Yaren was onder de indruk van de schrijfster. Yaren: “Ik vond het wel een beetje spannend, omdat ik haar voor het eerst heb gezien. Ze heeft een Gouden Griffel gewonnen dit jaar, dat vind ik heel bijzonder!” 

Yaren leerde ook iets waardevols van het verhaal van Annejan: “Ik heb geleerd dat Annejan in het begin niet zo goed was in schrijven. Ze heeft 18 jaar geoefend om haar eerste boek te schrijven. Ik ben trots dat ze toch bleef oefenen, ook al duurde het heel lang. Ze gaf niet op. Schrijven kun je gewoon trainen, net als een sport.”

Yaren vertelt tot slot over haar eigen schrijfervaring: “Ik vond het heel leuk om mijn eigen verhaal te schrijven, omdat de schrijfster ook een stukje las van wat ik had geschreven.”

Wij hebben ontzettend genoten van het enthousiasme van de leerlingen tijdens de Boekenweek. Veel dank aan Annejan Mieras, Jolien Janzing en Tjarko van der Pol voor hun inspirerende bezoeken aan de klassen van OBS Kasteel Spangen!

September 24, 2024
Artikel

Eerste Campusdagen op de Paus Joannesschool in het teken van sociale ontwikkeling

Afgelopen week zijn er voor het eerst Campusdagen georganiseerd voor de leerlingen van de Paus Joannesschool. Zeventien groepen uit de boven- en onderbouw volgden verschillende workshops en clinics die in het teken stonden van sociale ontwikkeling. Lees in dit artikel meer over de workshops en de ervaringen op school.

Lees verder
Lees verder
September 17, 2024
Artikel

Bewustwording en inspiratie tijdens de eerste Campusdagen op het Marnix Gymnasium

‍Afgelopen week vonden er voor het eerst Campusdagen plaats voor de leerlingen van het Marnix Gymnasium. De leerlingen kregen, verdeeld over twee dagen, workshops en gastlessen in verschillende thema’s. Hoe vonden de leerlingen de workshops en gastsprekers? En hoe heeft de afdelingsleider de Campusdagen ervaren? Je leest het in dit artikel.

Lees verder
Lees verder
August 30, 2024
Nieuws

Deelnemers Zomercampus010 staan in de speciale afscheidskrant voor burgemeester Aboutaleb

Tijdens Zomercampus010 hebben leerlingen van OBS De Tuimelaar uit Hoogvliet een bijzondere bijdrage geleverd aan het afscheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zij werkten tijdens een workshop, gegeven door De Havenloods en het Veerhuis, drie dagen lang vol enthousiasme aan artikelen die zijn verschenen in een speciale afscheidskrant.

Lees verder
Lees verder