Voor de leerlingen van groep 4 tot en met 8 van basisschool Eduard van Beinum organiseerden we afgelopen week een Campusdag waarin het thema burgerschap centraal stond. Zo volgden ze de workshop debatteren, maakten ze een schoolkrant en kregen ze de gastles kinderrechtbank, waar ze een strafrechtzaak mochten naspelen.
We spraken met Tuce Isik, Pedagogisch Educatief Professional en Eventmanager op de school, over wat het schoolteam hoopt dat de leerlingen opsteken: “We hopen dat leerlingen leren dat de wereld breder en groter is dan dat ze zelf ervaren. Dat ze naar elkaar luisteren, elkaars mening respecteren en accepteren, en vooral dat ze meer openstaan voor de ander.”
Schooldebatteren
Tijdens deze workshop van Stichting Nederlands Debat Instituut maakten de leerlingen kennis met debatteren. Ze kregen les over het onderbouwen van hun mening, overtuigend presenteren aan de groep en kritisch denken. Na het bespreken van de theorie werd er geoefend met debatteren door middel van een overloopdebat, met aan de ene kant voorstanders van een stelling en aan de andere kant tegenstanders. Vervolgens moesten de leerlingen samenwerken met klasgenoten aan dezelfde kant om argumenten te bedenken en deze overtuigend aan de ‘jury’ te presenteren.
De stellingen gingen over verschillende onderwerpen, zoals: ‘Kinderen moeten zelf hun bedtijd bepalen’ en ‘Wanneer in een klas gepest wordt, moet de hele klas gestraft worden.’ De leerlingen uit groep 7 waren erg gemotiveerd om de jury te overtuigen van hun onderbouwde mening. De leerlingen die tegen de laatste stelling waren, gaven als argument: “Als je niets van het pesten afweet, bijvoorbeeld omdat je er niet bij was, is het niet eerlijk dat je er wel voor gestraft wordt.” De voorstanders kwamen met argumenten als: “Je bent met de hele klas verantwoordelijk voor een goede sfeer, dus als iemand gepest wordt moet iedereen helpen het op te lossen.”
Gastles Kinderrechtbank
In de gastles Kinderrechtbank kropen de leerlingen in de rol van rechter, officier van justitie of advocaat. Maar voordat er een strafrechtzaak nagespeeld kon worden, kregen ze eerst uitleg over strafrecht en eerlijke rechtspraak. Vervolgens kreeg iedereen in de klas een kaartje met zijn of haar rol en werd de casus uitgedeeld: de verdachte is tijdens het skateboarden gevallen en verwondde daarbij het slachtoffer, die aan het lezen was.
Na wat voorbereidingstijd kon de rechtszaak van start gaan. De leerlingen gingen op in hun rol als rechter, advocaat of griffier en kregen zelfs een toga aan. Voor de verdachte liep de rechtszaak niet goed af. Hij werd schuldig bevonden en de rechter bepaalde dat hij een boete van wel €100.000 moest betalen aan het slachtoffer. Door het naspelen van rechtszaak krijgen de leerlingen begrip van de werking van het (straf)recht in Nederland.
Dat de Campusdag impact heeft gemaakt op de leerlingen, ervaart ook Tuce: “De leerlingen ervaren de Campusdag als iets speciaals. Het is een andere schooldag dan anders; ze hoeven niet verplicht te rekenen of spelling te doen. Het is leuk om als klas nieuwe ervaringen op te doen.” Tijdens de Campusdag had het schoolteam tijd voor taken waar ze gedurende een normale lesdag geen tijd voor hebben, zoals administratieve taken, overleggen en observaties. ”De school ervaart een fijne, goed georganiseerde sfeer en kinderen die goed begeleid worden, zonder te veel input van de eigen leerkracht.”
Het enthousiasme van de leerlingen was geweldig om te zien! We kijken uit naar de komende programma’s die we samen met de school gaan organiseren.
Het afgelopen schooljaar heeft Stichting Campus Nederland naschoolse programma's georganiseerd op verschillende scholen uit het primair onderwijs. Wij spraken met een aantal leerlingen over hun ervaring tijdens het naschoolse programma, lees hieronder verder.
Lees verderOp 28 november 2024 vond de landelijke bijeenkomst van het programma School & Omgeving van de Gelijke Kansen Alliantie plaats. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Rotterdamse coalitie SchoolRijk010.
Lees verderDe vierde editie van Herfstcampus010 vond plaats van 28 oktober t/m 1 november op 11 verschillende basisscholen in Rotterdam. Deelnemers volgden gedurende de Campusweek diverse workshops en clinics op het gebied van sport, kunst & cultuur, natuur en techniek. Lees hier meer over hoe de deelnemers van Herstcampus010 de Campusweek hebben ervaren!
Lees verderBen je als schoolleider of bestuurder op zoek naar een effectief en waardevol programma voor je leerlingen? Lees hier meer of neem via onderstaande button contact met ons op voor meer informatie!
Neem contact op!