Terug

Landelijke bijeenkomst School & Omgeving georganiseerd door coalitie SchoolRijk010

December 3, 2024
Nieuws

Op 28 november 2024 vond de landelijke bijeenkomst van het programma School & Omgeving van de Gelijke Kansen Alliantie plaats. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Rotterdamse coalitie SchoolRijk010. De coalitie bestaat uit Stichting BOOR, RVKO, Gemeente Rotterdam, ECHT Onderwijs en Stichting Campus Nederland. Deze editie vond plaats op een bijzondere locatie: de SS Rotterdam. Tijdens de bijeenkomst waren er verschillende workshops en een keynote door Prof. Meike Bartels.

Programma School & Omgeving
Het programma School & Omgeving, uitgevoerd door de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van OCW, richt zich op het vergroten van kansengelijkheid onder kinderen en jongeren. Dit wordt gerealiseerd door het aanbieden van extra activiteiten naast het reguliere onderwijs, zowel op basisscholen, middelbare scholen als in het speciaal onderwijs. Het programma is een van de belangrijke maatregelen om gelijke kansen in en rondom het onderwijs te bevorderen.

Keynote Meike Bartels
Prof. Meike Bartels is psycholoog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tijdens de Landelijke bijeenkomst School & Omgeving heeft zij een keynote gegeven waarin ze de genodigden meenam in de wereld van geluk. Bartels heeft veel onderzoek gedaan naar de wijze waarop genetische en omgevingsfactoren invloed uitoefenen op geluk en de stabiliteit daarvan. In de keynote deelde zij de meest relevante inzichten uit haar onderzoek voor het Programma School & Omgeving. 

Nieuwe inzichten opdoen tijdens workshops en de levensweg
Tijdens de bijeenkomst werden twee workshoprondes georganiseerd. Genodigden konden zich onder andere inschrijven voor de workshop ‘Toelichting op nieuwe subsidieregeling School & Omgeving’ en ‘Wetenschappelijke inzichten over de kwaliteit van het aanbod’. De workshops werden verzorgd door de Gelijke Kansen Alliantie en partners van de coalitie SchoolRijk010. Daarnaast was er ook een interactieve activiteit: de Levensweg van SKB.

Tijdens de Levensweg, ontwikkeld door SKB, werden de genodigden bewust gemaakt van de factoren die van invloed zijn op het wel of niet krijgen van gelijke kansen. Aan het begin van de levensweg kregen deelnemers een rugzak. Gedurende de wandeling beantwoordden zij vragen zoals: ‘Had jij veel rolmodellen om je heen?’ en ‘Was jouw thuissituatie geschikt om te kunnen leren?’. Het antwoord op deze vragen bepaalde of de rugzak steeds zwaarder werd door het toevoegen van een steen. Onderweg ontmoetten de deelnemers ook enkele partners en zagen zij hoe deze met hun aanbod het verschil maken voor kinderen en jongeren in de strijd van kansengelijkheid. 

Klik hier voor een uitgebreide sfeerimpressie van deze editie van de Landelijke bijeenkomst School & Omgeving.

February 19, 2025
Artikel

Schooldebatteren en Kinderrechtbank in de klas: Campusdag Eduard van Beinum in het teken van burgerschap

Voor de leerlingen van groep 4 tot en met 8 van basisschool Eduard van Beinum organiseerden we afgelopen week een Campusdag waarin het themma burgerschap centraal stond

Lees verder
Lees verder
January 24, 2025
Artikel

Talenten ontdekken en ontwikkelen na schooltijd met het CampusNL-programma!

Het afgelopen schooljaar heeft Stichting Campus Nederland naschoolse programma's georganiseerd op verschillende scholen uit het primair onderwijs. Wij spraken met een aantal leerlingen over hun ervaring tijdens het naschoolse programma, lees hieronder verder.

Lees verder
Lees verder
November 4, 2024
Artikel

Herfstcampus010: Leerzaam en tof programma op 11 basisscholen!

De vierde editie van Herfstcampus010 vond plaats van 28 oktober t/m 1 november op 11 verschillende basisscholen in Rotterdam. Deelnemers volgden gedurende de Campusweek diverse workshops en clinics op het gebied van sport, kunst & cultuur, natuur en techniek. Lees hier meer over hoe de deelnemers van Herstcampus010 de Campusweek hebben ervaren!

Lees verder
Lees verder