Terug

Interview met Samuel Schampers in NRC Handelsblad

June 22, 2020
Nieuws

Voor 6.000 basis- en middelbare scholieren in Rotterdam wordt van 20 juli tot en met 28 augustus de gratis Zomercampus010 georganiseerd. „Het wordt de grootste zomercampus van Nederland”, zegt initiatiefnemer Samuel Schampers, voorzitter van het lokale Jeugdfonds Sport & Cultuur.Het fonds organiseert de zomercampus samen met de gemeente en diverse instellingen zoals het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en stichting Verre Bergen. De kosten van circa 2,4 miljoen euro worden betaald door het ministerie van OCW, het Jeugdfonds Sport & Cultuur, de gemeente, organisaties voor welzijn, sport en cultuur, fondsen en bedrijven.De zomercampus bestaat uit een programma van tien dagdelen, verspreid over een aantal weken.

Het is voor kinderen die een „duwtje in de rug” kunnen gebruiken om met meer kennis en zelfvertrouwen aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Bijvoorbeeld kinderen die tijdens het digitale thuisonderwijs wegens corona een leerachterstand hebben opgelopen, zegt Schampers. „Soms is er thuis geen geld voor een scherm, of moeten kinderen het delen met vijf broertjes en zusjes.”

Voor het eindexamenjaar
Ook is de campus bedoeld voor kinderen uit gezinnen die niet op vakantie kunnen. „We hebben dit jaar een nog grotere groep thuisblijvers”, zegt directer Peter Steenbergen van stichting Thuis op Straat, een van de organiserende partijen. „Wegens de coronamaatregelen, en omdat gezinnen zijn getroffen door de economische crisis. Je zult maar terug op school komen zonder ‘vakantieverhaal’.”

De campus is voor 4.500 kinderen uit groep 3 tot en met 7 van lagere scholen, plus 1.500 leerlingen in 3 vmbo, 4 havo en 5 vwo. Leerlingen uit groep 8 vallen buiten de doelgroep, omdat die de basisschool net hebben afgerond. De campus is ook niet voor leerlingen in lagere klassen van het voortgezet onderwijs. Schampers: „Zij hebben nog tijd om achterstanden bij te spijkeren. Vanaf een jaar of twaalf ben je ook oud genoeg om zelf activiteiten te ontplooien in de stad. Het is vooral voor jonge, kwetsbare kinderen en leerlingen die voor hun eindexamenjaar zitten.”

De Zomercampus010 richt zich op kinderen uit 28 wijken met een verhoogd risico op een leerachterstand, zoals in het zuiden en westen van Rotterdam. Tachtig basisscholen is gevraagd om al hun kinderen uit te nodigen voor de zomercampus. Middelbare scholen gaan hun leerlingen informeren en stimuleren; ze kunnen zichzelf vervolgens aanmelden. Verder is er nog een aanvullend programma voor laaggeletterde ouders van kinderen die deelnemen aan de zomercampus.

„Het is voor kinderen een bijzondere en soms onzekere tijd geweest”, zegt onderwijswethouder Said Kasmi (D66). „Kinderen wil ik vooral meegeven: meld je aan en blijf niet op de bank zitten deze zomer.”

Interessant programma
Het programma draait om „talentontwikkeling, ontmoeting, uitdaging en inspiratie”, zegt Kasmi. Voor basisscholieren worden de tien dagdelen verspreid over vijf weken. Naast sport, spel en cultuur zijn er onderdelen als filosofie, journalistiek, ‘je wijk ontdekken’ en samen een huis ontwerpen. Taal speelt een belangrijke rol. De middelbare scholieren krijgen een dagelijks programma van twee weken. Ze kunnen ieder één vak naar keuze volgen als bijles, en krijgen challenges van mensen ‘uit de praktijk’ of uit de overheid en het bedrijfsleven. Het programma wordt nog uitgewerkt en staat op de website zomercampus010.nl.

Er wordt gewerkt met groepen van tien tot twaalf kinderen met een eigen mentor. In totaal heeft de organisatie zo’n vijfhonderd vrijwilligers nodig, als bijvoorbeeld mentor, docent of locatiecoördinator. Schampers: „We hebben een voorkeur voor studenten en mensen die uit deze wijken komen, die de taal van de straat snappen en ook zo kunnen begeleiden.”

De zomercampus is op verschillende locaties, zoals het Luxor Theater, Hockeyclub Feijenoord, ’t Klooster in de Afrikaanderwijk en ook scholen. Schampers: „Maar het programma moet niet schools worden. Kinderen moeten juist het gevoel krijgen dat ze iets tofs gaan doen.”

Tekst uit het NRC van 11 juni geschreven door Eppo König

August 30, 2024
Nieuws

Deelnemers Zomercampus010 staan in de speciale afscheidskrant voor burgemeester Aboutaleb

Tijdens Zomercampus010 hebben leerlingen van OBS De Tuimelaar uit Hoogvliet een bijzondere bijdrage geleverd aan het afscheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zij werkten tijdens een workshop, gegeven door De Havenloods en het Veerhuis, drie dagen lang vol enthousiasme aan artikelen die zijn verschenen in een speciale afscheidskrant.

Lees verder
Lees verder
July 30, 2024
Nieuws

Zomercampus010 redactie schrijft artikelen voor de afscheidskrant van burgemeester Aboutaleb

Deelnemers van Zomercampus010 hebben drie dagen lang samen met De Havenloods en het Veerhuis gewerkt aan eigen artikelen over het vertrek van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Deze artikelen worden gepubliceerd in de afscheidskrant voor de burgemeester die wordt gemaakt in samenwerking met De Havenloods, Het Veerhuis en de gemeente Rotterdam.

Lees verder
Lees verder
July 22, 2024
Artikel

Zomercampus010: ‘‘Dit is het is het leukste deel van mijn vakantie!’’

In de eerste week van de zomervakantie organiseerde Stichting Campus Nederland Zomercampus010 in samenwerking met vijf Rotterdamse basisscholen. Tijdens Zomercampus010 hebben deelnemers verschillende workshops en clinics gevolgd op het gebied van sport, cultuur en natuur- en milieueducatie.

Lees verder
Lees verder