Terug

Herfstcampus010 Preview: ontdek de wereld van Duurzaam Design, Filosoferen & Spaans

October 17, 2024
Artikel

De eerste weken van het nieuwe schooljaar zijn voorbijgevlogen, en dat betekent dat Herfstcampus010 alweer voor de deur staat. In samenwerking met diverse scholen uit het primair onderwijs organiseert Stichting Campus Nederland een educatief en inspirerend programma voor de leerlingen. Om alvast een voorproefje te geven en de spotlight te richten op onze waardevolle samenwerkigspartners, gingen we in gesprek met drie workshopaanbieders.

Una Paloma Blanca Language Hub - Spaans workshop
Tijdens Herfstcampus010 zal Una Paloma Blanca Language Hub de workshop ‘Spaans’ verzorgen aan de deelnemers. Antonio Gutiérrez Rubio Rensink, managing director, vertelt: “De workshop Spaans is een interactieve en speelse sessie waarin kinderen op een leuke manier kennismaken met de Spaanse taal en cultuur. We gebruiken liedjes, spelletjes en eenvoudige dialoogjes om de basis van de Spaanse taal aan te leren, zoals begroetingen, getallen, kleuren, en dagelijkse woorden en zinnen.”

Vooral jonge kinderen zijn taalgevoelig en kunnen makkelijk nieuwe talen oppikken. Doordat de leerlingen op een speelse manier kennis maken met de taal ontwikkelen zij een basiswoordenschat in het Spaans. Antonio: “Bij Una Paloma Blanca Language Hub willen we dat de kinderen plezier beleven aan het leren van een nieuwe taal en begrijpen dat taal leren ook een sociaal proces is waarin ze nieuwe culturen leren kennen. Door hen vroeg in contact te brengen met een vreemde taal zoals Spaans, ontwikkelen ze een bredere taalvaardigheid, verbeteren ze hun cognitieve vaardigheden en krijgen ze een beter cultureel bewustzijn. Spaans is bovendien een wereldtaal, wat hen in de toekomst veel voordelen kan opleveren.”

Antonio hoopt vooral dat de leerlingen na de workshop een eerste positieve ervaring met het leren van Spaans meenemen, zo vertelt hij: “Ze moeten het gevoel hebben dat ze iets nieuws hebben geleerd en er plezier aan hebben beleefd. Daarnaast hopen we dat de kinderen nieuwsgierig worden naar andere talen en culturen, en dat ze zich openstellen voor verdere taallessen.”

Kleine Grote Denkers - filosoferen workshop
Tijdens Herfstcampus010 bieden we voor het eerst de workshop ‘Filosoferen’ aan, verzorgd door Kleine Grote Denkers. Ruud Verbraak, oprichter van Kleine Grote Denkers, deelt wat de workshop inhoudt: “Kinderen gaan tijdens de workshop spelenderwijs met elkaar in gesprek. Hierbij gebruiken we de spelmaterialen van Kleine Grote Denkers. De spellen begeleiden hen in het stellen van vragen en het delen van hun perspectieven, wat zorgt voor actieve en interactieve gesprekken. Hierin zijn vooral de kinderen onderling met elkaar in gesprek. ”

Over het belang van het aanbieden van de workshop filosoferen aan basisschoolleerlingen vertelt Ruud het volgende: “Door samen te filosoferen oefenen kinderen om zelf na te denken en samen in gesprek te gaan. Dit ligt ten grondslag aan burgerschap. Om vanuit je eigen normen en waarden te kunnen participeren in een samenleving met mensen van verschillende overtuigingen en achtergronden, is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Kinderen moeten leren waar zij zelf voor staan. Daarnaast is het belangrijk dat ze leren hoe ze anderen kunnen begrijpen die er anders in staan. Hierin spelen persoonsvorming en socialisering een grote rol.”

Ruud hoopt dat de leerlingen met name ‘aan’ zijn gezet om met elkaar in gesprek te gaan door de workshop. Daarnaast hoopt Ruud ook dat de leerlingen het volgende meekrijgen: “Als ze een klein stapje hebben gezet in hun zelfvertrouwen dat hun eigen gedachten er mogen zijn, is dat al mooi. Daarnaast streven we ernaar dat kinderen een kijkje in elkaars belevingswereld hebben genomen en dat ze het leuk vinden om te horen hoe iemand anders denkt. Dit horen we vaak terug van kinderen.”

Modebaas - Duurzaam Design workshop
Modebaas verzorgt tijdens de workshop Duurzaam Design tijdens Herfstcampus010. Milto vertelt het volgende over de workshop: “In deze workshop draait het om het combineren van duurzaamheid met zelfexpressie. De leerlingen leren niet alleen hoe ze inspiratie uit de natuur kunnen halen voor hun modeontwerpen, maar ook hoe ze hun eigen identiteit, waarden en passies kunnen uitdrukken in hun creaties. Ze worden aangemoedigd om hun persoonlijke stijl te verkennen en hun hobby's en interesses te verwerken in hun ontwerpen. Zo wordt mode een middel om hun unieke verhaal te vertellen, terwijl ze tegelijkertijd leren bewuste en duurzame keuzes te maken.”

Tijdens de workshop worden deelnemers onder andere gestimuleerd om creatief en duurzaam te denken. Milto: “De belangrijkste leerdoelen van de workshop zijn het ontwikkelen van een persoonlijke stijl en het leren respecteren van de natuur als inspiratiebron. Leerlingen ontdekken hoe ze hun eigen waarden en passies kunnen vertalen naar modeontwerpen die zowel persoonlijk als duurzaam zijn.”

Milto hoopt dat leerlingen na afloop van de workshop het volgende leren: “We hopen dat de leerlingen na afloop van de workshop niet alleen een beter begrip hebben van duurzaam design, maar ook dat ze hebben geleerd hoe ze hun eigen identiteit en persoonlijke stijl kunnen uitdrukken. Door hun passies, hobby's en persoonlijke waarden in hun ontwerpen te verwerken, hopen we dat ze mode zien als een creatieve manier om zichzelf te laten zien en uit te drukken. Daarnaast hopen we dat ze een groter bewustzijn hebben ontwikkeld van de invloed die ze kunnen hebben op een duurzamere wereld.”

Tot slot deelt Milto waarom het van belang is leerlingen op jonge leeftijd bewust te maken van duurzame mode: “Op jonge leeftijd leren nadenken over hun rol in de wereld en hun persoonlijke waarden vertaald zien in iets tastbaars, zoals mode, helpt ze hun zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten. Het is een combinatie van milieubewustzijn en persoonlijke groei.”

Naast deze workshops worden er nog vele andere creatieve en leerzame workshops en clinics aangeboden. Het belooft een geweldige week te worden waarin leerlingen niet alleen nieuwe vaardigheden opdoen, maar ook hun horizon verbreden en met plezier leren. We hebben er ontzettend veel zin in en kijken uit naar een succesvolle editie van Herfstcampus010!

November 4, 2024
Artikel

Herfstcampus010: Leerzaam en tof programma op 11 basisscholen!

De vierde editie van Herfstcampus010 vond plaats van 28 oktober t/m 1 november op 11 verschillende basisscholen in Rotterdam. Deelnemers volgden gedurende de Campusweek diverse workshops en clinics op het gebied van sport, kunst & cultuur, natuur en techniek. Lees hier meer over hoe de deelnemers van Herstcampus010 de Campusweek hebben ervaren!

Lees verder
Lees verder
October 10, 2024
Artikel

Schrijvers inspireren tijdens Boekenweek op OBS Kasteel Spangen

Van 2 t/m 10 oktober vond op OBS Kasteel Spangen de Boekenweek plaats voor leerlingen van groep 3 t/m 8. Gedurende deze week namen de leerlingen deel aan verschillende activiteiten rondom de Kinderboekenweek. Zo kregen zij bezoek van kinderboekenschrijvers Annejan Mieras en Jolien Janzing, en van kinderboekenillustrator Tjarko van der Pol.

Lees verder
Lees verder
September 24, 2024
Artikel

Eerste Campusdagen op de Paus Joannesschool in het teken van sociale ontwikkeling

Afgelopen week zijn er voor het eerst Campusdagen georganiseerd voor de leerlingen van de Paus Joannesschool. Zeventien groepen uit de boven- en onderbouw volgden verschillende workshops en clinics die in het teken stonden van sociale ontwikkeling. Lees in dit artikel meer over de workshops en de ervaringen op school.

Lees verder
Lees verder