Terug

Belangrijke maatschappelijke thema's behandeld tijdens workshops van CampusNL College Tour

June 29, 2023
Nieuws

Afgelopen drie dagen heeft de allereerste CampusNL College Tour plaatsgevonden op het Comenius College in Capelle aan den IJssel. Iedere dag heeft in het teken gestaan van één van de 17 Sustainable Development Goals. Dit zijn doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De leerlingen hebben iedere dag een lezing mogen bijwonen van een spreker. Daarnaast vonden er iedere dag twee rondes plaats van 15 indrukwekkende workshops, aansluitend op het thema van de dag. Lees hieronder meer over de inhoud van de leerzame en interessante workshops die een grote bijdrage hebben geleverd aan de CampusNL College Tour!

Dag 1 – Good health and well-being
De eerste dag stond in het teken van goede gezondheid en welzijn. Door de hele school vonden er actieve en leerzame workshops plaats, gericht op een gezond leven: van weerbaarheidsboksen tot gezond koken en mindfulness tot jezelf onderdompelen in een ijsbad. Want gezondheid is veel meer dan bewegen en gezond eten. Ook goed in je vel zitten is van groot belang. Tijdens de workshops zoals ‘voel je sterk‘, ‘mindset/persoonlijk leiderschap‘ en ‘verbindende inspiratie training‘ zijn er belangrijke gesprekken gevoerd en opdrachten gemaakt over mentale gezondheid. In combinatie met het verhaal over doorzettingsvermogen en vastberadenheid van spreker Maarten van der Weijden, hebben de workshops gezorgd voor een ontzettend positieve sfeer in de school!

Hala uit jaar 1 vertelt over de workshop die zij heeft gevolgd: ‘Tijdens de workshop gezond koken heb ik een pasta gemaakt en het was superlekker. Ik wist niet dat dit me zou lukken, maar het was uiteindelijk echt goed gelukt. Ook heb ik allemaal recepten geleerd die ik nog niet kende.’

Bedankt Teeri Care ServicesConcrete LionsZterkThe School of Mental HealthThe Flowing DutchmanHolistic ShirThe Barefoot DutchmanFloortjeFlowsAurelius AcademieBear StudiosKinderyoga en coaching opvoedjufMoveDisAvant Sanare en Breekjaar voor de actieve en inspirerende workshops die jullie deze dag hebben verzorgd op dag 1 van de CampusNL College Tour!

De workshop weerbaarheid boksen door Bear Studio’s
De workshop ijsbad door The Barefoot Dutchman

Dag 2 – Peace, justice and strong institutions
De tweede dag stond in het teken van: vrede, justitie en sterke publieke diensten. Aansluitend op dit thema vonden er door de gehele school 15 interessante workshops plaats. Zo namen er leerlingen deel aan een mock trial, onder begeleiding van Prodemos. Hier stapten zij in de schoenen van een rechter, advocaat, politieagent, verdachte of getuige. Ook zijn er verschillende verhalen gedeeld in de klassen door medewerkers van Stichting WaarheidTeeri Care ServicesAware4Youth met een detentieverleden. Door middel van voorlichting zijn zij met de leerlingen in gesprek gegaan over criminaliteit, de gevaren, mogelijke oorzaken en consequenties die het met zich meebrengt en het maken van keuzes. Dit allemaal uit eigen levenservaring en detentieverleden. De workshops sloten mooi aan op het verhaal van spreker Joseph Oubelkas, waarin hij het heeft over tegenslag, verandering en doorzettingsvermogen.

Luuk uit klas 1 vertelt ons meer over de workshop die hij heeft gevolgd: ‘Tijdens de workshop over de EU heb ik meer geleerd over hoe de politiek in de EU werkt en over afspraken die de landen met elkaar hebben gemaakt. Dit vond ik erg interessant.’

Bedankt ProdemosStichting WaarheidTeeri Care ServicesAware4Youth en Bear studios voor de indrukwekkende en leerzame workshops die zijn gegeven op dag twee tijdens de CampusNL College Tour!

De workshop EU door Prodemos

Dag 3 – Gender equality
De derde en laatste dag stond in het teken van gendergelijkheid. Onderwerpen die aan bod kwam waren onder meer: seksuele diversiteit, gelijkheid, discriminatie en inclusie. Aansluitend op deze onderwerpen vonden er workshops plaats, gegeven door verschillende maatschappelijke organisaties. Tijdens de workshops zoals Gender blenderTalkshow Discriminatie en Verbindende inspiratietraining zijn belangrijke onderwerpen besproken die bij sommige leerlingen kunnen leiden tot onzekerheid of schaamte. Maar door de openheid die er is getoond zijn er belangrijke, emotionele en mooie gesprekken gevoerd, waarbij de leerlingen zichzelf en elkaar een stukje beter hebben leren kennen. Het indrukwekkende verhaal van spreker Loiza Lamers, had een grote invloed had op de gesprekken die zijn gevoerd tijdens de workshops die plaatsvonden na afloop van haar lezing. Ook spreker Robbert Rodenburg wist de leerlingen mooie levenslessen mee te geven over dit thema.

Bedankt Day for ChangeBreekjaarSEXmattersFloortjeFlowsSchiedams LEFStichting Waarheid en Who Am I?! voor jullie inzet en openheid tijdens de CampusNL College Tour!

De workshop mindfulness door FloortjeFlows

Afbeeldingen door: Set Vexy

August 30, 2024
Nieuws

Deelnemers Zomercampus010 staan in de speciale afscheidskrant voor burgemeester Aboutaleb

Tijdens Zomercampus010 hebben leerlingen van OBS De Tuimelaar uit Hoogvliet een bijzondere bijdrage geleverd aan het afscheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zij werkten tijdens een workshop, gegeven door De Havenloods en het Veerhuis, drie dagen lang vol enthousiasme aan artikelen die zijn verschenen in een speciale afscheidskrant.

Lees verder
Lees verder
July 30, 2024
Nieuws

Zomercampus010 redactie schrijft artikelen voor de afscheidskrant van burgemeester Aboutaleb

Deelnemers van Zomercampus010 hebben drie dagen lang samen met De Havenloods en het Veerhuis gewerkt aan eigen artikelen over het vertrek van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Deze artikelen worden gepubliceerd in de afscheidskrant voor de burgemeester die wordt gemaakt in samenwerking met De Havenloods, Het Veerhuis en de gemeente Rotterdam.

Lees verder
Lees verder
July 22, 2024
Artikel

Zomercampus010: ‘‘Dit is het is het leukste deel van mijn vakantie!’’

In de eerste week van de zomervakantie organiseerde Stichting Campus Nederland Zomercampus010 in samenwerking met vijf Rotterdamse basisscholen. Tijdens Zomercampus010 hebben deelnemers verschillende workshops en clinics gevolgd op het gebied van sport, cultuur en natuur- en milieueducatie.

Lees verder
Lees verder